V zadnjih nekaj letih je kolagen postal »in« snov za mladostni videz. Pristal je v kozmetiki, prehranskih dopolnilih, recepti priprave živil, ki so bogata z njim so se namnožila. Pravzaprav pa kolagen ni nikakršna novodobna iznajdba. Poleg tega, da je sestavni del človeškega telesa, so tudi nekatere tradicionalne kulture imele znanje, katera živila pomagajo njegovi produkciji.

Kitajske ženske že stoletja poudarjajo pomen uživanja specifičnih beljakovin, ki se nahajajo v tkivih rib in živali, ki naj bi delovale kot eliksir mladosti in lepote. Od plavuti morskega psa do prašičjih parkljev, vse to so viri kolagena.

Biološko ozadje

Človeško telo je sestavljeno tudi iz beljakovin in kolagen je najbolj zastopana vrsta med njimi. Deluje kot nekakšno lepljivo vezivno tkivo, ki sestavlja kosti, mišičje, sklepe, kite, zobe in največji organ – kožo. Njegova vloga je strukturna in je gradnik vseh omenjenih delov telesa. Obstaja kar 28 različnih vrst te beljakovine, a prvi štiri tipi so najbolj prezentni pri človeku in sestavljajo njegove kosti, kožo, mišice, kite, sklepe in ostale vezi.

Okoli 30. leta ljudje prvič opazijo postopno upadanje proizvajanja kolagena, to je naravni proces, ki pa ga je mogoče omiliti. Na voljo so prehranski dodatki v obliki tekočin ali praškov. A tudi nekatera živila kot so juha iz kosti, piščanca, ribe ali ostrige, so lahko naravni vir, ki bo nadomestil vaš izpadli kolagen.

Prednosti kolagena

Kot osnovni gradnik, kolagen deluje pozitivno na vaše celotno telo, kar posledično pomeni tudi boljše počutje. Znan je učinek, da ob rednem jemanju gladi kožo in preprečuje nastanek globokih gub, je namreč beljakovina, ki je glavna sestavina kože. Koži se povrne elastičnost in navlaženost. Ugodno vpliva tudi na nohte, ki postanejo trdnejši, nekateri celo opazijo pospešeno rast. Na lase pa kolagen vpliva tako, da upočasnjuje izpadanje.

Prednosti pa segajo predvsem znotraj vašega telesa. Kljub pomanjkanju znanstvenih dokazov, nekateri uporabniki poročajo o boljši in celo hitrejši prebavi. S kolagenom s starostjo pada tudi kostna masa, kar povzroči osteoporozo. Njegovo uživanje tako ščiti kosti in sklepe pred obrabo, ter jim vrača prožnost, kar pomeni manj bolečin.