Najboljši delovni oder za vse vrste gradbenih del

Sama postavitev delovnega odra ni enostavna in zahteva, kar precej znanja. Najbolje je in tudi najbolj varno, da delovni oder postavi strokovnjak na tem področju, saj bo le tako zagotovljena varnost.

Nujno potrebno je delovni oder namestiti takrat, ko se opravlja delo na višini, kjer višina presega več kot 2 metra. Pred samo postavitvijo delovnega odra se točno določi izkušena oseba, ki bo odgovorna za nadzor nad postavljanjem, prav tako pa bo ta oseba zadolžena za demontažo odra, ko bo gradbeno delo končano. Samo gradbišče je nujno potrebno zaščiti z opozorilnimi tablami, odsevnimi trakovi ter mrežami.

 

Izposoja delovnih odrov

Če imate v namenu opravljati gradbeno delo, ki ne bo zahtevalo veliko časa, potem je najboljše, da se delovni oder kar izposodi, saj ga boste tako lahko vrnili, ko ga ne boste več potrebovali. Nakup delovnega odra se praktično ne izplača, če gradbeništvo ni nekaj, s čimer se ukvarjate vsak dan.

Sama izposoja je možna preko spleta ali pa kar osebno v boljših gradbenih trgovina, kjer imajo tudi to opcijo, da si delovni oder izposodite za določeno število dni. Sama cena za delovni oder in njegovo izposojo je odvisna od ponudnika ter za kakšno vrsto in velikost delovnega odra sploh gre.

 

Zgodovina delovnih odrov

Že naši predniki so zelo dobro vedeli, da brez pripomočkov ne bo uspešno končanega gradbenega dela, seveda takrat pripomočki še niso bili tako razviti kot so danes, vendar pa so bili vsaj malo podobni sedanjim. Eno od najbolj priljubljenih gradbenih pripomočkov je že takrat bil delovni oder, saj drugače brez njega ne bi mogli zgraditi palač, piramid, stolpov, jezov, mostov, cest, kupol, utrdb ter mnogo drugih stavb.

Prvi delovni oder so naredili in uporabljali že v Egiptu, ko so jih potrebovali za gradnjo piramid, takratni delovni odri so bili zelo preprosti, saj so bili sestavljeni samo iz deske in iz dveh nosilnih cevi.